Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

За косата

Цикли на растеж на космите
Космите растат на цикли. Всеки завършен цикъл има 3 фази, които се повтарят през целия живот.Тези три фази са анагенна, катагенна и телогенна.
Анагенна фаза на растежаПо време на анагенната фаза израства новият косъм, който
активно произвежда нови кератинизиращи клетки в космения фоликул. Средният растеж на косъма на главата е около 1,25 см на месец.Бързината на растежа варира в зависимост от пола. Косата на скалпа израства побързо при жените, отколкото при мъжете, като най-бързо расте между 15 и 30-годишна възраст, но рязко намалява след навършва не на 50 години.
Катагенна, преходна фаза
Катагенната фаза е краткият  преходен период между фазата на растежа и покоя на космения фоликул и означава спирането на растежа на косъма. Фоликулният
канал се свива и отделя от дермалната папила. Луковицата на косъма изчезва, коренът се свива и добива крайната форма на барабанна палка. По-малко от 1% от космите на скалпа са по всяко време в катагенна фаза, която е кратка и продължава обикновено
от 1 до 2 седмици.
Телогенна фаза на покоя
Телогенната фаза се нарича още крайна фаза на космения цикъл и продължава до пълното израстване на косъма и падането му. Около 10% от космите на скалпа винаги се намират в телогенна фаза, която трае приблизително между 3 и 6 месеца. Веднага щом косъмът завърши тази фаза, се връща към анагенната фаза и целият цикъл
започва отново. Средно цикълът на растежа на косъма се повтаря веднъж на всеки 4-5 години
Емоционален ефект от косопада
При нормални обстоятелства всеки човек ежедневно губи част от косата си. Нормалната дневна загуба е естествен резултат от цикъла на растеж, който е непрекъснат и замества мъртвите с нови косми. Този естествен косопад се счита за нормален. Последните проучвания показват обаче, че нормалната ежедневна загуба на косми е много по-малка – около 35–40.
Въпреки че медицината не признава косопада за сериозна болест, страданието, което изпитват много хора с този проблем, е напълно реално, макар и трудно разбираемо за околните. Резултатите от проучванията на плешиви и оплешивяващи мъже в
сравнение с тези, които имат коса, показват, че първите се чувстват по-малко атрактивни.За жените анормалната загуба на коса е още потравмираща, тъй като те влагат по-силна емоционалност във външния си вид, а също така предполагат, че това е симптом на сериозна болест. .
Въпреки че този проблем не е така често срещан при жените, както при мъжете, те още по-старателно се опитват да го прикрият от околните, тъй като здравата и красива коса от векове е признак на женственост и привлекателност. Жените, страдащи от косопад, изпитват страх, безпомощност и чувството, че не са привлекателни.
Типове анормално опадане на косата
Необичайната загуба на коса се нарича алопеция.
Най-честите типове анормално опадване на косата
са андрогенната (мъжка) алопеция, алопеция ареата
и постпартум (следродилна) алопеция.
Алопецията от андрогенен тип е резултат от генетични особености, съчетани с възрастови и хормонални изменения.

Как да противодействаме на анормалния косопад? Първа крачка ,която задължително трябва да направите е да се посъветвате с дерматолог за да се открият причините за този процес.В ЕВА-център за красота предлагаме диагностика на скалп и косъм и квалифициран съвет от медицинско лице.По долу в  статията ще направя предложения за продукти и процедури, които имат желания ефект от спиране на косопада и стимулиране на растеж на здрава и силна коса.
Енергизираща терапия на DAVINES
Енергизиращите продукти са специални изделия, замислени така, че да надмотват проблемите на чупливата коса с нагласа да опада.Всички формули се характеризират с концентрация на многофункционални активанти, произведени от провитамин В5, етерични масла и протеинови хидролизати със стимулиращо действие, чиято крайна функция е да подбудят отново към действие метаболизма на фоликулните клетки на косата, за да възпрепятстват активно опадването на косата.
Първа стъпка е продукта „енергизиращ шампоан”, богат на етерични масла. Измива много добре кожата на главата и косата. Основното му предназначение е да подготви скалпа за абсорбиране активните съставки на следващите продукти, чрез подобряване на кръвообращението. Дава  естествен обем и плътност на тънката и слаба коса. Активният състав е – провитаминВ5 и пшенични протеини, етерични масла от канела и джоджен и масло от евкалипт.
Според интензитета на опадване на косата подбираме следваща стъпка, а именно за лек до умерен /сезонен косопад/ избираме „Енергизиращ гел”, богат на етерични масла със силно изразено стимулиращо действие.Увеличава диаметъра на косъма.Стимулира нов растеж. Създава обем в корените.Активният състав е енергийна молекула – аденозинтрифосфат ,която играе важна роля за осъществяването на всички клетъчни процеси; лицът   е  жив дрожден клетъчен извлек, добит чрез биоферментация.;провитамин В5 ; хидролизиран кератин;етерични масла от евкалипт и джоджен. Продуктът е подходящ при поддържаща терапия и при превенция.При реакционен косопад причинен от стрес, медикаментоза, след раждане, след хирургична интервенция и при диета препоръчваме
„Енергизиращ лосион”, представлява концентриран лосион с ударно действие върху косопада.Активният състав е същият като при енерг. Гел плюс етерично масло от градински чай и сок от алое.При андрогенна алопеция, препоръчваме „Енергизиращ стимулиращ флуид.Този флуид възпрепятства активността на ензима5-алфаредуктоза, под чието въздействие тестостеронът се превръща в дихидротестостерон, причиняващ алопеция. Стимулира кръвообращението във фоликула, подпомагайки производстовото на нови капиляри. Засилва метаболитните процеси на фоликулните клетки.Активният състав е – екстракт от Лупина;аденозинтрифосфат;екстракт от мая-засилва метаболизма на клетките;пантенол и хидролизиран кератин;етерични масла от джоджен, евкалипт и градински чай;сок от алое.